Chapter 1
Concept and Aims of Education
A. Very Short Type Question Answer: Mark - 1
1. What did the teacher call tripartite process?
(2006 Chant asked this question)
Answer: John Dewey.
2. Who were the main proponents of individualized education?
(1999 Chant and 2005 Chant asked this question)
Answer : Taste.
3. "I will experience happiness and sadness at the right time, but power is education" - who wrote the quote?
(This question was asked in 2010)
Answer : Plato.
4. Who is called 'Father of Modern Education'?
(This question was asked in 2016)
Answer: John Amos
5. 'Education is manuhar vitrat ji purnta pratham praai vidyaman tare prakash.'
(2003 Chant asked this question)
Answer: Swami Vivekananda.
6. What is the meaning of the word 'duco' in English 'education' according to its Latin origin?
(This question was asked in 2006)
Answer: The meaning of the word 'duco' is - 'ladder'.
7. 'Education is a bi-centric process' - who was talking about it?
(This question was asked in 1999)
Answer: Six Adams.
8. "Education is the natural, unified and progressive development of man's inner strength."
(2004 Chant and 2009 Chant asked this question)
Answer: Pestle.
9. Biology has nothing to do with education.
(This question was asked in 2017)
Answer : Impure.
10. 'Education is for those who create a healthy body and a healthy mind' - who wrote this quote?
(This question was asked between 1999 and 2008)
Answer: Aristotle.
11. Is the word 'Education' derived from Greek / Latin / French?
(This question was asked in 2015)
A: Latin language.
12. Who is the author of Democracy and Education?
(This question was asked in 2006)
Answer: John Dewey.
13. Who were the proponents of socio-centric goals of education?
(This question was asked in 1999 edition and 2008 edition)
Answer: John Dewey.
14. “Education is by definition.
(This question was asked 20016)
According to Plato , "Education is a process between society and the individual. This process involves the body and soul of the individual. This process enables the happiness and joy of the individual over time."
15. "Education is the natural, balanced and progressive development of man's inherent powers." Who was talking?
(This question was asked in 2018)
Answer: Pestle.
16. The tripartite system of education involves the influence of the teacher, and the social environment.
(This question was asked in 2001)
A: The tripartite system of education involves the influence of the teacher and the social environment on the student.
17. "Education is to understand the development of the body, mind and spirit of children and adults. - Who did the talk?
(This question was asked in 2019)
Answer: Mahatma Gandhi.
B. Short Type Questions : Marks : 2/3
1. 'Education is a tripartite process.' What is the education side?
(This question was asked in 2005)
A: Education is a tripartite process. The side of education is - teachers, students and social environment.
2. Mention the necessity of democratic European education.
(This question was asked in 2008 and 2009)
Mr. There is a great need for democratic education. A democratic country now has the need of democratic education to increase the work skills of all the students and to create skilled people to increase the production of the country.
3. Write what you know about education in advance.
(This question was asked in 2001)
A: Those who have received formal education in Novara, those students who have completed their education and left the formal education program. A type of education system has been implemented in Enebore Lawa-Chowali circle. This education system is called non-traditional education. Traditional education has no fixed time and age limit.
4. Mention two areas of strength in support of individualized goals of education.
(This question was asked in 2008)
A: There are two strong areas underpinning the individualistic goals of education -
A. Development of society is not possible without the development of individuals. Social development is entirely dependent on individual development.
b. Each person is born with their own power. Therefore, individualized education should be given by focusing on individual differences.
5. Mention any four differences between person-centered and society-centered goals of education?
(This question was asked in 2004 edition and 2009 edition)
A. There are four major differences between the person-centred and the society-centred aims of education.
A. Individualistic goals depend on nature whereas sociocentric goals depend on pragmatism.
b. Person-centered goals provide freedom for individual development, not society
The central goal is to provide national power and authority.
c. Person-centered goals support the principles and methods of psychology, but socio-centered goals support the principles and methods of social science.
d. Person-centered goals focus on the nature and needs of individuals, while society-centered goals focus on the needs and problems of society.
6. Elaborate on Sociocentric Objectives of Education.
(This question was asked in 2006)
Ans:- John Dewey is the main sponsor of the sociocentric goal of education. The real aim of education is 'acquiring social competence'. Education and children should be emphasized in every society. There will be no identity of the person except the society. According to the socio-centered goal of education, the need of the country or the nation is high. The goal of socio-centric education is to lead a life of cooperation, compassion and tolerance through exchange of feelings and deeds along with education in a systematic way.
7. Write down the characteristics of submissiveness.
(This question was asked in 2007)
Ans: - Loyalty is characterized by -
A. Different types of curriculum are available according to the needs of adaptive learners.
b. Dependent education has no fixed time limit and no age limit.
c. Degrees, certificates are awarded based on consistent academic evaluation.
8. Write two objectives of programmatic education.
(This question was asked in 1999)
Ans:- The two aims of formal education are –
A. The aim of formal education is to provide well-planned and purpose-driven learning to all learners.
b. The main goal of formal education is to impart academic education through prescribed curriculum, policy, and discipline .
9. Mention two features of non-formal education.
(This question was asked in 2005 edition and 2009 edition )
Ans:- Two features of non-formal education are-
A. Non-formal education has no fixed time limit and no age limit.
b. Non-formal education does not award any degree, diploma or certificate.
10. What does formal education mean?
(This question took 2000 marks)
Ans:- The education which is imparted to the students in the schools and universities in a well-planned and purposeful manner is called programmatic education. Formal education system is regulated by prescribed schedule, syllabus, examination system, policy rules, discipline. Degrees, Diplomas, Certificates are awarded.
11. This illiterate person is not uneducated.''
(This question was asked in 2010)
Answer:- Education is a lifelong process. Education continues from birth to death. The education acquired after the educational programs makes the academic literate. But those people who will get education after education, I will call them uneducated bullies. Because even these illiterate people can get education after all the experiences of life. It helps to increase the knowledge of the people. Education can be gained at any stage of life. For which there is no need of any specific curriculum, education. The knowledge of an illiterate person can be compared to that of a literate person. So how can I know that this illiterate person is not uneducated.''
12. Education is a two-way process.” What are the two sides of education?
(This question was asked in 2000, 2004, 2019 and 2010)
Answer: - Education is a two-way process.
13. Write two distinctions between informal education and formal education.
(This question was asked in 2016)
Ans: - There are two differences between formal education and formal education.
A. Formal education has a fixed time limit and age limit whereas formal education has a fixed time limit and age limit.
b. Traditional education relies on flexible curriculum, self-discipline and awareness whereas formal education is characterized by a specific curriculum, strict discipline, and specific learning goals.
14. Write any two characteristics of formal education.
(This question was asked in 2004 edition and 2008 edition)
Ans: - Two characteristics of formal education are -
A. Formal education is imparted through educational programs.
b. Ceremonial Education Degree, Diploma, Certificates are awarded.
15. Distinguish between literate people and literate people
(This question was asked in 2008)
Ans:- The major difference between educated people and literate people is -
A. Knowledge and education of literate people is limited whereas knowledge and education of literate people is vast.
b. An educated person can solve all kinds of problems of the society by himself. But a literate person can solve all kinds of social and personal problems.
16. Essay on the relationship between education and economy.
(This question was asked in 2006 edition and 2010 edition)
Answer:- Education and economy are closely related.
Economics is the study of wealth. Now the economic condition of the country is closely related to the educational system of the country. When the country is economically strong, then the education standard of the country is also high. One of the goals of education is to become financially independent. It helps an individual become a productive person in economy. Education helps to reduce poverty and improve the standard of living of people. The role of proper civic education in economic development is immense.
17. Essay on Vocational Objectives of Education.
(This question was asked in 2007)
Ans:- One of the main goals of education is to provide proper education in the way of personal life with the improvement of mental, physical and social qualities. Vocational education is the education provided to meet the economic needs of the society based on art and science. One of the objectives of this education is to make people productive and self-reliant. A suitable and responsible citizen can be raised through education. Vocational education empowers a person by acquiring social competence and social competence does not depend on independent individuals.
18. What is education in the narrow sense of education?
(This question was asked in 2002)
Answer: - Narrow meaning education is a well-planned and well-organized process. Specific curriculum, discipline, teaching methods are followed in narrow meaning education system schools. All students are given numbers and grades through exams. The cultural traditions of the current society are being transmitted to the future society, that is, the purpose of education is narrow.
19. Describe the process of education life cycle.
(This question was asked in 2007)
Answer: - Education continues continuously from birth to death. This education does not end even after the end of human life. There is no limit to any form of lifelong learning. Certificates are not awarded based on the assessment of knowledge acquired in this course. Education is a lifelong process, an ongoing social endeavor, with the help of which individuals can advance to higher levels of development. But I will reach the end of this year. Therefore, this education is a lifelong process.
20. What is informal education?
(This question was asked in 2015)
Ans:- All those who have received formal education, all the students who have completed their education are forced to leave the formal education system. Enebo Laura-Chowali has arranged a type of education system. This education system is called non-traditional education. Degrees, certificates are awarded on the basis of traditional academic evaluation. Different types of courses are available according to the needs of traditional education students.
21. Essay on the relation of biology to education.
(This question was asked in 2009)
Answer: Biology is closely related to education. Both biology and education study the individual and the environment. The effects of heredity and environment are now widely studied in the field of human learning. The study of heredity is indispensable in the field of discussion of individual discrimination. These two subjects mainly belong to biology. That is why education is imposed on biology. Biology is the study of the physical development of humans. Biology studies the evolution, genes, hormones and origin of living organisms. Education helps us to increase our knowledge in all these fields, biology and education are closely related.
22. Mention two characteristics of formal education.
Ans: Two characteristics of formal education are –
A. Formal education is provided by schools and universities.
b. Formal education has a fixed time frame and age limit.
23. Write two main features of informal education.
(This question was asked in 2017)
Ans: Two main features of informal education are –
A. Different types of courses are available according to the needs of traditional education students.
b. Traditional education relies on change in curriculum, self-discipline and awareness.
24. The purpose of education is fixed in philosophy, not in educational psychology.' --Explaining the meaning of words.) (This question was answered in 2005)
Answer: There is darshan - seeing the true form of the world in the wheel of knowledge. Darshan means 'perception of truth'.
Educational psychology is a branch of psychology. With the help of which various aspects of psychology are studied.
When discussing the goals of the country's current education system, one can be sure of the philosophies of its people. Establishes policy guidelines in the field of modifying individual behavior. The aim of education is to correct the behavior of the individual and lay emphasis on raising the ideal person. Darshan informs about the value of life. Education helps them to function.
Now the goal of education of the country is reflected in the vision. The influence of philosophy in the field of curriculum preparation, teaching methods, and discipline management is significant. So when can we fix the purpose of education in philosophy, not in educational psychology.'
25. What does sociology involve in education?
(This question was asked in 2016)
Answer: Education is very crowded. Education helps to sharpen the behavior of the individual. Sociology studies the social life of humans and their social sciences. The topics discussed in social science are human life processes, work activities, group behavior, tastes, origins of customs. The main task of this study is to analyze social behavior, activities and judgments. The main task of education is to develop the status of equality in the society. Education is a social endeavor, which goes on in society. With the help of society, no one will live in any future. Therefore, education and social scientists can call it two sides of the coin.
C. Essay Type Questions.
1. Discuss the individualistic and social goals of education.
(This question was asked in 2002)
Ans: Interests are the main drivers of subjective goals. It acquires certain qualities as children are born. Education should help develop these qualities. Every child is different. It is necessary to achieve complete and progressive development of children through education. Development of human qualities should be the aim of education. The goal of individualized education is to develop the capabilities of the individual and make him an ideal person for the society.
Strengths of personal focus are –
A. Development of society is not possible without the development of individuals. Social development is entirely dependent on individual development.
b. The consideration of the individual is more important than the consideration of society. Therefore, the individual is not the current form of the society, but the society is the current form of the individual.
Disadvantages of personal focus are –
A. This goal is to help the people of the educated class to establish a healthy society. Through this society, educated and uneducated, qualified and unqualified people can be created.
b. Education can create self-centered, self-centered and anti-social people. Even if every person is fully developed in their physical and mental abilities, if they are socially oriented, we cannot expect creative and constructive actions from them.
John Dewey is the main proponent of the sociocentric goal of education. The real aim of education is 'acquiring social competence'. Education and children should be emphasized in every society. There will be no identity of the person except the society. According to the socio-centered goal of education, the country or the nation needs high-quality people. Socio-centric education is the goal of systematically educating students to lead life in cooperation, compassion and tolerance through exchange of feelings and actions.
The strengths of socio-centred education goals are –
A. Innovation discovers the ability or development ability of the individual in the absence of the social environment. Therefore, a special social environment is needed to develop individual skills.
b. In the present age, no one can lead a complete life. Human beings depend on society for their happiness, joy, peace and progress.
Weaknesses in the aims of socio-centred education -
A. People who are given education without emphasis on the development of the country do not get the motivation they should for their own development.
b. If you have too much love for your country, there is a desire to create jealousy and hatred towards the Chuburiya country.
The social and personal focus of education is more important for the development of the individual and the society.
2. What does education mean? Discuss the broad and narrow meaning of education.
(This question was asked in 1999)
Answer: Education is a process of gaining experience. Through education, the individual can adapt himself to the environment. Education is the development of the inner mental power of man. Education is a process by which physical, mental and spiritual development of children becomes possible. It begins with the child's birth and continues till death.
Education is the knowledge acquired by a person after birth i.e. after death. Education is a social process. People are involved in all kinds of events of the society, so it is the relationship with the society that makes the individual educated. Bahl means the development of a person who is a teacher.
Narrow meaning education is a well-planned and well-organized process. Specific curriculum, discipline and teaching methods are followed in narrow meaning education system schools. All students are given numbers and grades through exams. The cultural traditions of the current society are being transmitted to the future society, that is, the purpose of education is narrow.
The role of education is very important in the overall development of the individual.
3. Mention the five or ten majors of formal and non-formal education?
(This question was asked in 2003, 2007)
Answer: In schools and universities, the education which is imparted to the students in a well-planned and purposeful manner is called programmatic education. Formal education system is regulated by prescribed schedule, syllabus, examination system, policy rules, discipline. Ceremonial Education Degree, Diploma, Certificate are awarded.
Non-formal education is defined as that acquired indirectly through sources other than primary education in schools and colleges. There is no binding rule on this educated student. Non-formal education can be freely acquired by individuals in their own environment.
The five major differences between formal and non-formal education are:
A. Formal education has a fixed time limit and age limit whereas non-formal education has no fixed time limit and age limit.
b. There is a rule of thumb for formal education but there is no rule of thumb for non-formal education.
c. Formal education requires expenditure whereas non-formal education does not require expenditure.
d. There is formal education in the beginning and the last two, but there is no mention of non-formal education in the beginning and the last two.
e. Formal education degrees, diplomas, certificates are awarded manually. Non-formal education degrees, diplomas, certificates are not awarded.
Both formal and non-formal education have their own characteristics which help in enhancing the knowledge base of an individual. The life roles of students of both educations are immense.
4. What is meant by the vocational goal of education? What should be the goal of education in a democratic country?
(This question was asked in 2002)
Ans: Vocational education is the education provided to meet the economic needs of society based on art and science. One of the objectives of this education is to make people productive and self-reliant. A suitable and responsible citizen can be raised through the quality of education. Vocational education is an individual's ability to acquire social competence.
A democratic country should now aim for education for vocational and all-round development of students. Some of these directions are -
A. In a democratic country, the aim of education should be to strengthen the role of responsible citizens in all aspects of education. All cooperation with the students, respect for the country's laws, rules and regulations should be emphasized.
b. Democracies now set a significant goal of achieving financial literacy in education. Emphasis on creating skilled manpower to increase productivity by increasing work efficiency.
c. Democracy helps to make human life orderly and healthy. In a democratic country, every citizen now has certain rights and has to perform certain duties. A democratic country will understand these duties for the purpose of education now and will give importance to the provision of private education.
Aiming at each of the directions mentioned above, educational goals should be determined. Tetiyahe democratic country will now be developed after all the fruits.
5. Essay on Sociocentric Objectives of Education.
(This question was asked in 2015 )
Ans: John Dewey is the main proponent of the sociocentric aim of education. The real aim of education is 'acquiring social competence'. Education and children should be emphasized in every society. There will be no identity of the person except the society. According to the socio-centric goal of education, the need of the country or nation is high. The goal of socio-centric education is to live life in harmony, cooperation, compassion and tolerance through the exchange of feelings and actions.
The strengths of socio-centred education goals are –
A. Innovation discovers the ability or potential of the individual to develop independently of the social environment. Therefore, there is a need for a special social environment to develop the individual's abilities.
b. In the present age, a man can live his life to the fullest. Human beings depend on society for their happiness, joy, peace and progress.
Weaknesses in the aims of socio-centred education -
A. People who are given education without emphasis on the development of the country do not get the motivation they should for their own development.
b. If you have too much love for your country, there is a desire to create jealousy and hatred towards the Chuburiya country.
It is very necessary for people to live with the goal of community-centered education for the development of society. The goal of socio-centered education is to adapt to all kinds of situations in human society.
6. Do you understand the meaning of vocational goals of education?
(This question was asked in 2017)
Ans: One of the main aims of education is to provide proper education in the conduct of personal life with the improvement of mental, physical and social qualities. Vocational education is the education provided to meet the economic needs of the society based on art and science. One of the objectives of this education is to make people productive and self-reliant. A suitable and responsible citizen can be raised through the quality of education. Vocational education empowers a person by acquiring social competence and social competence does not depend on independent individuals.
The requirements for vocational goals are –
a . Vocational goals lead to personal independence.
b. It is especially useful for children with low intelligence.
c. This helps in the field of human resource utilization for the development of the country.
d. Vocational goals help build honest and competent citizens.
Criticism of vocational goals
A. All the needs of human life will be fulfilled in Novara.
b. Nowra will help the collective development of students for vocational goals.
The need for vocational goals is more than ever today. It helps people become self-reliant.
7. Essay on Vocational Objectives of Education.
(This question was asked in 2018)
Ans: One of the main aims of education is to impart appropriate education in the conduct of personal life by improving mental, physical and social qualities. Vocational education is the education provided to meet the economic needs of the society based on art and science. One of the objectives of this education is to make people productive and self-reliant. A suitable and responsible citizen can be raised through education. Vocational education empowers a person by acquiring social competence and social competence does not depend on independent individuals.
The requirements for vocational goals are –
a . Vocational goals lead to personal independence.
b. It is especially useful for children with low intelligence.
c. This helps in the field of human resource utilization for the development of the country.
d. Vocational goals help build honest and competent citizens.
Criticism of vocational goals
A. All the needs of human life will be fulfilled in Novara.
b. Nowra will help the collective development of students for vocational goals.
The need for vocational goals is more than ever today. It helps people become self-reliant.
8. What do you mean by social goals of education? Distinguish between social and individual goals of education.
(This question was asked in 2017)
Ans: John Dewey is the main proponent of the sociocentric goal of education. The real aim of education is 'acquiring social competence'. Education and children should be emphasized in every society. There will be no identity of the person except the society. According to the socio-centered goal of education, the need of the country or the nation is high.
Distinction between social and individual goals of education is -
A. Person-centered goals support the principles and methods of psychology, but socio-centered goals support the principles and methods of social science.
b. Individual-centered goals focus on the nature and needs of individuals, while society-centered goals focus on the needs and problems of society.
c. Individualistic goals depend on nature whereas sociocentric goals depend on pragmatism.
The social and personal focus of education is more important for the development of the individual and the society.
9. "Education is a tripartite process." Who was talking? Squeezing.
(This question was asked in 2015)
Answer: "Education is a tripartite process." John Dewey of Kathasha.
Beyond the teacher and the learner, education is effective in the social environment as well. The teacher should prepare the teaching plan according to the student's interest and preference, should provide the education, should evaluate it properly. Efforts should be made to ensure that all students fit well in the social environment. At one time, the purpose of education in the society, the teaching method represents. The teacher corrects the behavior of the students according to the needs of the society. Each party plays its own role in the tripartite process of education. In this field students are the role-takers of the action, the teacher is the facilitator of the action and the social environment is the learning subject and pace setter.
10. "Individual and social goals of education, it is not antagonistic, but complementary." Squeezing.
(This question was asked in 2006)
Answer: The individual and the society will be separated even after this. Because both are dependent on each other. Society influences individuals and in turn influences society and individuals. Society develops through the development of individuals. Therefore, in the field of determining the goals of education, it is of special importance and should not be neglected.
According to John Dewey, if a progressive society is to be formed, it is necessary to give human intellectual freedom. Therefore, there is a need for a democratic social system to fulfill the interests of individuals and society. Therefore, each and every person should be concerned about the needs of the society and the development of the society in order to fulfill their interests.
Free access to social environment is essential for the life of all common people. A healthy individual and a healthy society can be strengthened by the healthy combination of these two directions, the individual and the society.
After the discussion above, we can say that "the individual and social goals of education are not against each other, they are complementary."
11. Essay on democratic goals of education.
(This question was asked in 2019)
Answer: One of the various goals of education is the goal of democracy. The democratic goal of education with emphasis on public development and public welfare. The main characteristics of democracy are social, economic and political justice, freedom of belief, thought and expression, equality of opportunity, brotherhood, cooperative living.
With emphasis on the field of imparting education to some special newcomers for the purpose of democracy. Those features are –
A. The main objective of the democratic goal of education is to develop the personality of the citizens of the country through which the physical, mental, emotional, development of the individual becomes possible.
b. For the democratic goal of education, students should be responsible citizens in all aspects.
c. Acquiring financial literacy as a democratic goal of education has been mentioned as a significant goal. Emphasis on creating skilled manpower to increase productivity by increasing work efficiency.
d. The democratic goal of education is honesty, justice, tolerance, truthfulness, compassion to develop the basic human qualities with emphasis on forming the moral character of all the students.
The democratic goal of education is very necessary for the healthy future of the country today. It helps all students to become self-reliant.
12. Write the definition of education. What is the meaning of Bulile writing for the socio-centered or good citizens of education?
(This question took 2000 marks)
Answer: According to Plato, "Education is the process of the society and the individual. This process is connected with the body and soul of the person. This process enables the happiness and joy of the person at the right time."
John Dewey was the main proponent of the sociocentric approach to education. The real aim of education is 'acquiring social competence'. Education and children should be emphasized in every society. There will be no identity of the person except the society. According to the socio-centric goal of education, the need of the country or nation is high. Socio-centric education is the goal of systematically educating students to lead life in cooperation, compassion and tolerance through exchange of feelings and actions.
The aim of Socio-Centric Education is to strengthen:
A. Innovation discovers the ability or development ability of the individual in the absence of the social environment. Therefore, there is a need for a special social environment to develop the individual's abilities.
b. In the present age, no one can lead a complete life. Human beings depend on society for their happiness, joy, peace and progress.
It is very necessary for people to live with the goal of community-centered education for the development of society. The goal of socio-centered education is to adapt to all kinds of situations in human society.
13. What does education mean? Discuss the vocational goals of education.
(This question was asked in 2001)
Answer: Education is a process of gaining experience. Through education, the individual can adapt himself to the environment. Education is the development of the inner mental power of man. Education is a process by which physical, mental and spiritual development of children becomes possible.
Vocational education is the education provided to meet the economic needs of the society based on art and science. One of the objectives of this education is to make people productive and self-reliant. A suitable and responsible citizen can be raised through education. Vocational education empowers the individual to acquire social competence.
The requirements for vocational goals are –
A. Vocational goals lead to personal independence.
b. It is especially useful for children with low intelligence.
c. This helps in the field of human resource utilization for the development of the country.
d. Vocational goals help build honest and competent citizens.
Criticism of Vocational Objectives –
A. All the needs of human life will be fulfilled in Novara.
b. Nowra will help the collective development of students for vocational goals.
The necessity of vocational goals can be seen in order to strengthen the human resources of the human country.
14. Separately write the individualistic and social goals of education.
(This question was asked in 2019)
Ans: Interests are the main drivers of subjective goals. It acquires certain qualities as children are born. Education should help develop these qualities. Every child is different. Education needs to achieve holistic and progressive development of children.
John Dewey was the main proponent of the sociocentric approach to education. The real aim of education is 'acquiring social competence'. Education and children should be emphasized in every society. There will be no identity of the person except the society. According to the socio-centric goal of education, the need of the country or nation is high.
There are four major differences between the person-centred and the society-centred aims of education :
A. Individualistic goals depend on nature whereas sociocentric goals depend on pragmatism.
b. Individual-centered goals provide freedom for individual development , while socio-centered goals provide state power and authority.
c. Person-centered goals support the principles and methods of psychology, but socio-centered goals support the principles and methods of social science.
d. Person-centered goals focus on the nature and needs of individuals, while society-centered goals focus on the needs and problems of society.
Although there is a distinct difference between the individual-centered and the society-centered goals of education, both goals of education are important for the development of individuals and society.
15. Do you understand the democratic goal of education?
(This question was asked in 2015)
Answer: One of the various goals of education is the goal of democracy. The democratic goal of education with emphasis on public development and public welfare. The main characteristics of democratic goals are social, economic, and political justice, freedom of belief, thought and expression, equality of opportunity, brotherhood, cooperative living.
With emphasis on the field of imparting education to some special newcomers for the purpose of democracy. Those features are –
A. The main objective of the democratic goal of education is to develop the personality of the citizens of the country through which the physical, mental, emotional, development of the individual becomes possible.
b. For the democratic goal of education, students should be responsible citizens in all aspects.
c. Acquiring financial literacy as a democratic goal of education has been mentioned as a significant goal. Emphasis on creating skilled manpower to increase productivity by increasing work efficiency.
d. The democratic goal of education is honesty, justice, tolerance, truthfulness, compassion to develop the basic human qualities with emphasis on forming the moral character of all the students.
The democratic goal of education helps to make human life orderly and healthy. All the students will understand their duties. Provision of private education is the main work for the democratic goal of education.
16. What do you mean by the three-centred process of education?
(This question was asked in 2018)
Answer: John Dewey called the three-centered process bully. Beyond the teacher and the learner, education is effective in the social environment as well. The teacher needs to prepare the learning plan according to the students' needs and preferences, needs to provide education, need to evaluate properly. Efforts should be made to ensure that all students fit well in the social environment. At one time, the purpose of education in the society determines the method of education. The teacher corrects the behavior of the students according to the needs of the society. Each party plays its own role in the tripartite process of education. This field is the student - taking the action role, the teacher is the action operator and the social environment is the learning subject and pace setter.
17. Essay on Socio-Centric Objectives of Education.
(This question was asked in 2015)
Answer: Same
18. What do you understand by education? Explain the meaning of education.
(This question was asked in 2018)
Answer: Education is a process of gaining experience. Individuals can adapt themselves to their environment through education. Education is the development of the inner mental power of man. Education is a process by which physical, mental and spiritual development of children becomes possible. It is the education that begins after the birth of the child and continues till death.
In narrow sense, education is a well-planned and well-organized process. Specific curriculum, discipline and teaching methods are followed in schools with narrow meaning education system. All students are given numbers and grades through exams. The cultural traditions of the current society are being transmitted to the future society, that is, the purpose of education in the narrow sense.
Education is the knowledge acquired by a person after birth i.e. after death. Education is a social process. People are involved in all kinds of events of the society, so it is the relationship with the society that makes the individual educated. Bahl means the development of a person who is a teacher.
The role of education is important in the overall development of the individual.
19. Essay about education.
(This question was asked in 2016)
Answer: Education is the development of the inner mental power of man. Education is a process by which physical, mental and spiritual development of children becomes possible. Education is a lifelong process.
I generally understand the boundaries of neighborhood bully. But the subject of education cannot be restricted to a specific scope. Its scope is very wide. Education means the collective development of individuals, physical, mental, spiritual, moral, social development. It begins with the birth of a child and continues till death. That's why the whole life is inside the education field. Social policy, language and education are also included in the field.
20. To write about the personal goals of education.
(This question was asked in 2016)
Answer: The main proponent of individualistic goals was Rucho. It acquires certain qualities as children are born. Education should help develop these qualities. Every child is different. It is necessary to achieve complete and progressive development of children through education. Development of human qualities should be the aim of education. The goal of individualized education is to develop the capabilities of the individual and make him an ideal person for the society.
Strengths of personal focus are –
A. Development of society is not possible without the development of individuals. Social development is entirely dependent on individual development.
b. The consideration of the individual is more important than the consideration of society. Therefore, the individual is not the current form of the society, but the society is the current form of the individual.
Disadvantages of individualistic goals are –
A. This goal is to help the people of the educated class to establish a healthy society. Through this society, educated and uneducated, qualified and unqualified people can be created.
b. Education can create self-centered, selfish and anti-social people. Even if every person is fully developed in their physical and mental abilities, if they are socially oriented, we cannot expect creative and constructive actions from them.
The person-centered goal of education lays emphasis on the overall development of the individual. Since the individual is for the development of the society, the development of the individual is the main task of the central goal of the individual.