f An Elementary School Classroom in a Slum | Chapter 2 | Class 12 English Question Question Answer Assam Assamese Medium | HS 2nd Year English Suggestion and Notes Assamese Medium | ~ Daily Assam

An Elementary School Classroom in a Slum | Chapter 2 | Class 12 English Question Question Answer Assam Assamese Medium | HS 2nd Year English Suggestion and Notes Assamese Medium |

Chapter: 2

An Elementary School Classroom in a Slum

TEXTBOOK EXERCISES
THINK IT OUT
1. Tick the item which best answers the following.

a) The tall girl with her head weighed down means, the girl
I)is ill and exhausted                       ii)has her head bent with shame
iii) has untidy hair
Answer:- Is ill and exhausted

b) The paper-seeming boy, with rat’s eyes means, the boy is
I)Sly and secretive                           ii)thin, hungry and weak      
iii) unpleasant looking
Answer:- ii) thin, hungry and weak

c) The stunted, unlucky heir of twisted bones means, the boy
i)has an inherited disability             ii)was, short and bony
Answer:- i)has an inherited disability

d) His eyes live in a dream of squirrel’s game, in the tree room, other than this means, the boy is
i) full of hope in the future                  ii) mentally ill
iii) distracted from the lesson
Answer:- i) full of hope in the future

e) The children’s faces are compared to ‘rootless weeds’, this means they
i) Are insecure                              ii)are ill-fed
ii) Are wasters
Answer:- are insecure

2. What do you think is the colour of ‘sour cream’? Why do you think the poet has used this expression to describe the classroom walls?
Answer:- The colour of ‘sour cream’ is off-white. The poet has used this expression to suggest the decaying aspect of the surroundings. Actually these unpleasant walls symbolise the pathetic conditions of the lives of these children. However, there is an implied meaning in the word ‘sour’. The whole atmosphere is unpleasant and distasteful.

3. How do the picture and maps on the wall contrast with the world the slum children live in?
                              Or
Why does Stephen Spender say that the pictures and maps in the elementary school classroom are meaningless?
                               Or
The walls of the classroom are decorated with the pictures of ‘Shakespeare’, ‘buildings with domes’, ‘world maps’ and beautiful valleys. How do these contrast with the world of these children?
Answer:-  They beautifully contrast with the world of these children. These pictures mean beauty, progress, prosperity and well-being. The pictures of ‘Shakespeare’, ‘buildings with domes’ and ‘world maps’ have no meaning and purpose for them. But the present condition of these slum children is miserable. They live in grim poverty.

4. What does the poet want for the children of the slums? How can their lives be made to change?
                           Or
What does Stephen Spender want for the children of the slums? How can their lives changes?
                              Or
What does the poet wish for the children of the slums?
                               Or
What does Stephen Spender want to be done for the children of the school in a slum?
Answer:- The poet wants these children to be removed from their dirty surroundings. New and open surrounding would provide ideal conditions for their learning. They will then land in a world full of progress and prosperity. There will be no social injustice.


SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What is the message that Stephen Spender wants to give through the poem ‘An Elementary School Classroom in a Slum’?
Answer:- In ‘An Elementary School Classroom in a Slum’, Stephen Spender deals with the theme of social injustice and class inequalities. There are two different worlds. Art, culture and literature have no relevance and value to slum children. They live in dark, narrow, cramped holes and lanes. Unless the gap between the two worlds is abridged, there can’t be any real progress or development anywhere in this world.

2. Crushed under poverty, disease and miseries do the little school children of slums have any dreams or hopes. What are they?
Answer:- The children living in slums have to live in most miserable and sub-human conditions. The burden of poverty and disease crushes their bodies. They still have dreams. Their future is foggy and uncertain. They have kept their hopes alive. They dream of open seas and green fields. They dream of the games that a squirrel plays on the trees.

3. “So blot their maps with slums as big as doom”, says Stephen Spender. What does the poet want to convey?
Answer:- The maps of the world are drawn by the rich and the mighty. They divide and barter it at will. The slum children have no place in their world. They live in dingy and dirty slums. Stephen Spender is a poet of protest. He wants that the world of the rich and the mighty be blotted with dirty slums and be converted into a living hell.

4. What should governors, teachers, inspectors and other important and powerful persons do to improve the lot of children living in slums?
Answer:- Two worlds exist simultaneously. They are quite opposite and incompatible to each other. The world of slum children is the world of poverty, dirt and exploitation. The gap between them must be abridged. Governors, teachers and powerful persons can play an important role in it. They can help in removing social injustice and class inequalities. All good things of life, the sea, The sun and the fields should be within the reach of slum-children.

5. ‘History is theirs whose language is the sun.’ Justify the veracity of this statement?
Answer:- Stephen Spender concludes the poem with a beautiful metaphor . ‘History is theirs whose language is the sun.’ This world is not ruled by the dumb and driven people. Only those who speak with confidence, power and authority are heard and obeyed. Their language must have the warmth and power of the sun.

6. Why does Spender call Shakespeare wicked and the map a bad example?
Answer:- Spender calls Shakespeare ‘wicked’ because Shakespeare holds no interest and serves no purpose to the slum children. The world of beauty and romance is irrelevant to them. The map of the world drawn and bartered by the mighty and the rich has no relevance to them. They are not a part of it.



0 comments:

Post a Comment

Write your Comment