A  Tiger in the Zoo

1. T what does the tiger look at in night ?

(a) Stars

(b) Patrolling cars

(c) His House

(d) All of the Above

Ans: (a) Stars

2. Who wrote the poem 'A Tiger in the Zoo'?

(a) John Berryman

(b) Robert Frost

(c) Leslie Norris 

(d) Robert Klein

Ans: (c) Leslie Norris 

3.  By "ignoring visitors", what is the poet trying to say?

(a) There is no use of showing rage

(b) The tiger is less terrorising because

(c) The tiger knows his power is restricted

(d) All of the above

Ans: (d) All of the above

4. What described "tiger in a jungle"?

(a) ignoring visitors

(b) Locked in concrete cell

(c) baring his white fangs

(d) his strength behind bars

Ans: (c) baring his white fangs

5. Name the poetic device used in the line "Baring his white fangs, his claws".

(a) Assonance

(b) Consonance

(c) Metaphor

(d) Oxymoron

Ans: (b) Consonance

6. How does the caged tiger react to the visitors?

(a) With a happy face

(b) Proudly

(c) He ignores them

(d) With a sad face

Ans: (c) He ignores them

7. Who passes near the water hole?

(a) Plump Buffalo

(b) Plump Deer

(c) Zebra

(d) All of the Above

Ans: (b) Plump Deer

8. How do the eyes of the tiger look?

(a) dark

(b) Sad

(c) Light

(d) brilliant

Ans: (d) brilliant

9. The tiger has velvet like

(a) skin

(b) Hair

(c) nose

(d) paws

Ans: (d) paws

10. How does the tiger react in the cage?

(a) He is in a happy mood

(b) He is in an angry mood

(c) He is in sad mood

(d) None of thee

Ans: (b) He is in an angry mood

11. Name the poetic device used in the line "He stalks in his vivid stripes",

(a) Consonance

(b) assonance

(c) metaphor

(d) Oxymoron

Ans: (a) Consonance

12. He should be lurking in shadow, Sliding through long grass Near the water hole
Where plump deer pass.

(a) Help the predator pounce on the prey comfortably without getting tired.

(b) Assist in keeping the prey unsuspecting of the predator's sound.

(c) Support the predator's vision as it eyes its prey.

(d) Aid in camouflaging the presence of the predator before it rushes in.

Ans: (b) Assist in keeping the prey unsuspecting of the predator's sound.

13. What has been personified in the poem?

(a) Deer

(b) Zoo

(c) Forest

(d) Tiger

Ans: (d) Tiger

14. How does the tiger walk in the cage?

(a) Slowly and quietly

(b) Fast and happily

(c) Lazily and carelessly

(d) Loudly and angrily

Ans: (a) Slowly and quietly

15. The free tiger would terrorise the village people by showing his -

(a) Forest

(b) City

(c) Zoo

(d) Houses near the forest

Ans: (d) Houses near the forest

16. The tiger was moving in the

(a) Cage

(b) Forest

(c) Locality

(d) Bushes

Ans: (a) Cage

17. At night the tiger imprisoned could only do of -

(a) Eating his stored food

(b) Staring the stars

(c) Moving inside the cage

(d) Steeping

Ans: (b) Staring the stars

18. Where is the tiger's strength locked ?

(a) In the jungle

(b) In the nature

(c) Behind the caged bars

(d) None of these

Ans: (c) Behind the caged bars

19. The patrolling cars come to ------- at night .

(a) Vigilate the Zoo

(b) Take the animals

(c) Visit the place

(d) To see the tiger

Ans: (a) Vigilate the Zoo

20. The tiger is angry because he ----

(a) is hungry

(b) is ill

(c) Is bitten

(d) Is imprisoned

Ans: (d) Is imprisoned

21. The poem draws a contrast between _and_

(a) tiger in a zoo. humans

(b) humans, tiger in forest
(c) tiger in a zoo, tiger in a forest

(d) animals, human beings

Ans: (c) tiger in a zoo, tiger in a forest

22. The free tiger could hide itself behind the ---

(a) Long grass

(b) Big stone

(c) Bushes

(d) Cage

Ans: (a) Long grass

23. Snarling means ---

(a) Sound to make afraid the animals

(b) Sound made by animal

(c) Buzzing sound in the jungle

(d) Sound in the water bodies

Ans: (b) Sound made by animal

24. The free tiger would terrorise the village people by showing his -

(a) Tooth and claws

(b) Huge body

(c) Eyes

(d) Black stripes

Ans: (a) Tooth and claws

25. What is meant by 'quiet rage'?


(a) Silent anger

(b) Loud happiness

(c) Peaceful sleep

(d) Friendly behaviour

Ans: (a) Silent anger

26.  At the jungle's edge.
(a) Side

(b) Border

(c) Center

(d) Middle

Ans: (b) Border

27. What is the meaning of the word " very bright"?

(a) Silent and peacefull

(b) angerly 

(c) very bright

(d) violent anger 

Ans: (c) Very bright

28. What sound does the tiger hear at night?

(a) The sound of jungle birds

(b) The sound of patrolling cars

(c) The sound of children playing

(d) The sound of river water

Ans: (b) The sound of patrolling cars

29. How does the caged tiger react to the visitors?


(a) He ignores them


(b) He attacks them


(c) He plays with them


(d) He smiles at them


Ans: (a) He ignores them


30. Where is the tiger's strength locked?


(a) In the forest


(b) Behind the bars of the cage


(c) In the village


(d) Near the water hole


Ans: (b) Behind the bars of the cage


31. Who passes near the water hole?

(a) Fat deer

(b) Hunters

(c) Villagers

(d) Patrolling cars

Ans: (d) Patrolling cars