Lesson-9

The Miller of the Dee

    đŸ‘‰Text Books PDF  
    đŸ‘‰Short Question Answer
    đŸ‘‰MCQ Online Exam

Word Note-

Miller- A person who owns a mill for making flour.

āĻŽিāϞাā§°- āφāϟা āĻŦāύোā§ąাā§° āĻŦাāĻŦে āĻŽিāϞ āĻĨāĻ•া āĻŦ্āϝāĻ•্āϤি।

Hale- Strong and healthy even in age.

āĻšেāϞ- āĻŦāϝ়āϏāϤো āĻļāĻ•্āϤিāĻļাāϞী āφ⧰ু āϏ্āĻŦাāϏ্āĻĨ্āĻ¯ā§ąাāύ।

Morn- Morning

ā§°াāϤিāĻĒুā§ąা- ā§°াāϤিāĻĒুā§ąা

Blithe- Happy not anxious

āĻŦ্āϞিāĻĨ- āϏুāĻ–ী āύāĻšāϝ় āωāĻĻ্āĻŦিāĻ—্āύ

Burden- The meaning (An old English use of the word)

āĻŦোāϜা- āĻ…ā§°্āĻĨ (āĻļāĻŦ্āĻĻā§° āĻāϟা āĻĒুā§°āĻŖি āχংā§°াāϜী āĻŦ্āĻ¯ā§ąāĻšাā§°)

Thou'rt- You are (Old English use)

āϤুāĻŽি āφāĻ›া- āϤুāĻŽি (āĻĒুā§°āĻŖি āχংā§°াāϜী āĻŦ্āĻ¯ā§ąāĻšাā§°)

Thine- Yours (Old English use)

āϤোāĻŽাā§°- āφāĻĒোāύাā§° (āĻĒুā§°āĻŖি āχংā§°াāϜী āĻŦ্āĻ¯ā§ąāĻšাā§°)

Doffed- To take off hat to show respect

āĻĄāĻĢāĻĄ- āϏāύ্āĻŽাāύ āĻĻেāĻ–ুā§ąাāĻŦāϞৈ āϟুāĻĒী āĻ–ুāϞি āĻĻিāϝ়া

Sighed- To take and then let out deep breath to show that one is disappointed sad, tried

āĻšুāĻŽুāύিāϝ়াāĻš āĻ•াāĻĸ়ি- āĻšāϤাāĻļ āĻĻুāĻ–ী āĻŦুāϞি āĻĻেāĻ–ুā§ąাāĻŦāϞৈ āĻĻীāϘāϞāĻ•ৈ āωāĻļাāĻš āϞোā§ąা āφ⧰ু āϤাā§° āĻĒিāĻ›āϤ                         āĻā§°ি āĻĻিāϝ়া, āϚেāώ্āϟা āϕ⧰া

Mealy- Covered With flour

āφāĻšাā§°- āĻŽāϝ়āĻĻাā§°ে āφāĻŦৃāϤ

Boast- To talk proudly, to be proud of

āĻ—ৌā§°ā§ą- āĻ—ৌā§°ā§ąেā§°ে āĻ•āĻĨা āĻ•োā§ąা, āĻ—ৌā§°ā§ą āϕ⧰া


Comprehension

1. What did the miller say to others? 

(āĻŽিāϞাā§°āϜāύে āφāϞāĻ• āĻ•ি āĻŦুāϞি āĻ•ā§Ÿ?)

Tick the answerঃ

(āĻļুāĻĻ্āϧ āωāϤ্āϤ⧰āϟো āĻŦাāϚি āωāϞিāĻ“ā§ąা) 

a) Nobody loves me 

(āĻŽোāĻ• āĻ•োāύেāĻ“ āĻ­াāϞ āύাāĻĒা⧟)

b) Every body envies me 

(āĻŽোā§° āϞāĻ—āϤ āϏāĻ•āϞোā§°ে āĻļāϤ্ā§°ুāϤা āφāĻ›ে)

c) Nobody envies me 

(āĻŽোā§° āϞāĻ—āϤ āĻ•াā§°ো āĻļāϤ্ā§°ুāϤা āύাāχ)

Ans: Nobody envies me.


2. How many times is the word 'wrong' used? What is the opposite word?

('wrong' āĻļāĻŦ্āĻĻāϟো āĻ•েāχāĻŦাā§° āĻŦ্āĻ¯ā§ąāĻšাā§° āϕ⧰া āĻšৈāĻ›ে ? āĻ‡ā§Ÿাā§° āĻŦিāĻĒā§°ীāϤ āĻļāĻŦ্āĻĻāϟো āĻ•ি?)

Ans: The word 'wrong' is used three times. The opposite word for wrong is right.

('wrong' āĻļāĻŦ্āĻĻāϟো āϤিāύিāĻŦাā§° āĻŦ্āĻ¯ā§ąāĻšাā§° āϕ⧰া āĻšৈāĻ›িāϞ ৷ āĻ‡ā§Ÿাā§° āĻŦিāĻĒā§°ীāϤ āĻļāĻŦ্āĻĻ āĻšৈāĻ›ে right)

3. Make a table about the two : The King and the Miller

(āĻĻু⧟োā§°ে āĻŦিāώ⧟ে āϤাāϞিāĻ•া āĻŦāύোā§ąা)

Ans:

         The King                                 The Miller

a. The king is sad.                       a. The miller is happy

(ā§°āϜা āĻĻুāĻ–ীāϤ āφāĻ›িāϞ)                  (āĻŽিāϞাā§° āϏুāĻ–ী āφāĻ›িāϞ)

b. He doesn't sing.                        b. He sings the whole day

(āϤেāĻ“ঁ āĻ—াāύ āύাāĻ—া⧟)                      (āϤেāĻ“ঁ āĻ—োāϟেāχ āĻĻিāύāϟো āĻ—াāύ āĻ—াāχ āĻĨাāĻ•ে)

c. His heart is heavy                      c. His heart is light

(āϤেāĻ“ঁā§° āĻŽāύāϟো āĻ—āϧুā§° āĻšৈ āĻĨাāĻ•ে)      (āϤেāĻ“ঁā§° āĻŽāύāϟো āφāύāύ্āĻĻিāϤ āĻšৈ āĻĨাāĻ•ে)


Working with the Text : 

1. How did the miller work?

(āĻŽিāϞাā§°āϜāύে āĻ•েāύেāĻĻā§°ে āĻ•াāĻŽ āϕ⧰িāĻ›িāϞ?) 

Ans: The miller worked singing songs from morning till night.

(āĻŽিāϞাā§°āϜāύে ā§°াāϤিāĻĒুā§ąাā§° āĻĒā§°া ā§°াāϤিāϞৈāĻ•ে āĻ—াāύ āĻ—াāχ āĻ•াāĻŽ āϕ⧰িāĻ›িāϞ)


2 . Why did he say he was happy in the first stanza? 

(āĻĒ্ā§°āĻĨāĻŽ āĻ–āĻŖ্āĻĄāϤ  āϤেāĻ“ঁ āĻ•ি⧟ āϏুāĻ–ী āĻŦুāϞি āĻ•ৈāĻ›িāϞ?)

Ans: He says he was happy in the firat stanza because nobody envies him and he envies nobody.

(āĻĒ্ā§°āĻĨāĻŽ āĻ–āĻŖ্āĻĄāϤ āϤেāĻ“ঁ āύিāϜāĻ•ে āϏুāĻ–ী āĻŦুāϞি āĻ•ৈāĻ›িāϞ āĻ•াā§°āĻŖ āϤেāĻ“ঁ āĻ•াāĻ•ো āĻšিংāϏা āύāϕ⧰ে āφ⧰ু āϤেāĻ“ঁāĻ•ো āĻ•োāύেāĻ“ āĻšিংāϏা āύāϕ⧰ে)


3 King Hal wanted to change positions with the Miller. Why? 

(ā§°āϜা āĻšāϞে āĻŽিāύাā§°ā§° āϞāĻ—āϤ āĻ•ি⧟ āĻ াāχ āϏāϞাāĻŦ āĻ–ুāϜিāĻ›িāϞ?) 

Ans: King Hal wanted to change positions with the Miller because he is happier and his heart is light and voice is bold and free than the king.

( ā§°āϜা āĻšāϞে āĻŽিāύাā§°ā§° āϞāĻ—āϤ āĻ•ি⧟ āĻ াāχ āϏāϞাāĻŦ āĻ–ুāϜিāĻ›িāϞ āĻ•াā§°āĻŖ āĻŽিāϞাā§° āϤেāĻ“ঁāϤāĻ•ৈ āϏুāĻ–ী āφāĻ›িāϞ āφ⧰ু āϤেāĻ“ঁā§° āĻ…āύ্āϤ⧰āĻ–āύো āφāύāύ্āĻĻিāϤ āφ⧰ু āĻŽুāĻ•্āϤ āφāĻ›িāϞ।)


4. "I owe no penny,I cannot pay." What does the Miller mean here? 

(āĻŽোā§° āĻšাāϤāϤ āĻŽāχ āĻĻিāĻŦ āύোā§ąā§°া āĻ•োāύো āϧāύ āύাāχ" āĻ‡ā§Ÿাā§° āĻĻ্āĻŦাā§°া āĻŽিāϞাā§°ে āĻ•ি āĻŦুāϜাāχāĻ›ে?)

Ans: "I owe no penny I cannot pay". Here the Miller means that he doesn't have any loan or borrowed any money that he is unable to pay.

(āĻ‡ā§Ÿাā§° āĻĻ্āĻŦাā§°া āĻŽিāϞাā§°ে āĻŦুāϜাāĻŦ āĻ–ুāϜিāĻ›ে āϝে āϤেāĻ“ঁ āĻ•েāϤি⧟াāĻ“ āϤেāύে āϟāĻ•া āϧাā§°āϞৈ āύāϞ⧟ āϝাā§° āϤেāĻ“ঁ āϧাā§° āĻŽাā§°িāĻŦ āύোā§ąাā§°ে।) 


5. What did the King want to exchange with the Miller? 

(ā§°āϜাāχ āĻŽিāϞাā§°ā§° āϏৈāϤে āĻ•ি āϏāϞāύি āϕ⧰িāĻŦ āĻ–ুāϜিāĻ›িāϞ?)

Ans: The King want to exchange his heart with the Miller.

(ā§°āϜাāχ āĻŽিāϞাā§°ā§° āϏৈāϤে āϤেāĻ“ঁā§° āĻšৃāĻĻ⧟āĻ–āύ āϏāϞāύি āϕ⧰িāĻŦ āĻ–ুāϜিāĻ›িāϞ)


Working with language:

Find adjectives which describe the Miller and the King. 

(ā§°āϜা āφ⧰ু āĻŽিāϞাā§°ā§° āĻŦā§°্āĻŖāύা āĻĻি⧟া āĻŦিāĻļেāώāĻŖāĻŦোā§° āĻŦাāϚি āωāϞি⧟াāχ āϞিāĻ–া)

Ans:

The king: Good, sad (āĻ­াāϞ, āĻĻুāĻ–িāϤ)

The Miller: Hale, bold, blithe, happy. (āϏুāϏ্āĻŦাāϏ্āĻĨ্āϝ,āύিā§°্āĻ­ীāĻ•,āφāύāύ্āĻĻিāϤ,āϏুāĻ–ী)


Write: 

1. Six (6) words starting with mill and ending in mill (use the dictionary)

(Mill āĻļāĻŦ্āĻĻā§°ে āφ⧰āĻŽ্āĻ­ āĻšোā§ąা āφ⧰ু āĻļেāώ āĻšোā§ąা āĻ›āϟা āĻļāĻŦ্āĻĻ āϞিāĻ–া) 

Ans: Words starting with mill: miller, milling, million, milligram, millimeter, millivolt

āĻŽিāϞ⧰ āĻĒā§°া āφ⧰āĻŽ্āĻ­ āĻšোā§ąা āĻļāĻŦ্āĻĻ: āĻŽিāϞাā§°, āĻŽিāϞিং, āĻŽিāϞিāĻ—্ā§°াāĻŽ, āĻŽিāϞিāĻŽিāϟাā§°, āĻŽিāϞিāĻ­āϞ্āϟ।

Words ending with mill: Sawmill, treadmill, windmill, jutemill.

āĻŽিāϞ⧰ āϏৈāϤে āϏāĻŽাāĻĒ্āϤ āĻšোā§ąা āĻļāĻŦ্āĻĻ: āϚাāĻ“āĻŽিāϞ, āϟ্ā§°েāĻĄāĻŽিāϞ, āωāχāĻŖ্āĻĄāĻŽিāϞ, āĻĒাāϟāĻŽিāϞ।


2.The Mill in the poem is powered by the waters of the river Dee. What are the other mills powered by other sources?

(āĻ•āĻŦিāϤাāϟিāϤ āĻĨāĻ•া āĻŽিāϞāϟো āĻĻী āύৈā§° āĻĒাāύীā§° āϏāĻšা⧟āϤ āϚāϞে। āϤāϞāϤ āĻĻি⧟া āĻ…āύ্āϝ āĻŽিāϞāĻŦোā§° āĻ•িāĻšā§° āϏāĻšা⧟āϤ āϚāϞে āϞিāĻ–া) ।

Wind Mill (āĻŦāϤাāĻš āĻŽিāϞ)

Saw Mill (āĻ›’ā§ą āĻŽিāϞ)

Jute Mill (āĻŽā§°াāĻĒাāϟ āĻŽিāϞ) 

Oil Mill(āϤৈāϞ āĻŽিāϞ)

Ans: Wind mill: Wind

Saw mill: wind/electricity

Jute mill: elecrticity

Oil mill: oil


Word meaning:

Dwelt- āĻŦাāϏ āϕ⧰া।

Bold- āϏাāĻšāϏী।

Beside- āĻ“āϚ⧰āϤ।

Morn- ā§°াāϤিāĻĒুā§ąা।

Burden- āĻŦোāϜা।

Forever- āϚিā§°āĻĻিāύ।

Envy- āψ⧰্āώা।

Gladly- āφāύāύ্āĻĻā§°ে।

Earn- āωāĻĒাā§°্āϜāύ āϕ⧰া।

Quoth- āωāĻĻ্āϧৃāϤি।

Owe- āĻ‹āĻŖী āĻšোā§ąা।

Turns- āϘূā§°ি āϝা⧟।

Feed- āĻ­োāϜāύ।

Sigh- āĻšুāĻŽুāύি⧟াāĻš।

Farewell- āĻŦিāĻĻা⧟।

Worth- āĻŽূāϞ্āϝ।

Crown- āĻŽুāĻ•ুāϟ।

 Fee- āĻŽাāϚুāϞ।

Boast- āĻ—ৌā§°ā§ą āϕ⧰āĻ•।

 


Word meaning by- Punya Hazarika.

Check by- Mukesh Borah

Himadri Borah

(M.A in English)